//Milyen karóra típusok léteznek?

Milyen karóra típusok léteznek?

A legtöbb ember nehezen választja ki a megfelelő kiegészítőt, hiszen a karóra típusok tárháza áll rendelkezésünkre. Vannak olyan szakszavak, amikkel a legtöbbet nincsenek tisztában, pedig óra vásárlása előtt nem árt tudni, hogy mit is jelent a kronográf és a kronométer. Cikkünkben részletesebben bemutatjuk a legalapvetőbb fajtákat.  

Karóra típusok 

A megfelelő darabnál rendkívül fontos a karóra szerkezete. Az ismerkedés és kutatás előtt nem árt tisztába kerülni a legfontosabb részletekkel. A kialakítás az óra legfontosabb része, hiszen ettől függ annak pontossága, illetve a funkciók sokszínűsége. A szerkezet tehát tulajdonképpen az óra agya és a szíve is egyben. Három féle változatot különböztethetünk meg: 

  • Mechanikus, amit kézzel tudunk felhúzni.  
  • Az önfelhúzó, amivel nekünk nem kell foglalkozni beállítások terén.  
  • Ott van továbbá a kvarc is, amelynek szintén vannak negatívumai és pozitívumai. 

Mechanikus karórák 

A karóra típusok egyik legrégibb darabja a mechanikus változat. Ez egy hajtó rugóval rendelkezik, amit a működéshez rendszeresen fel kell húzni. Ha a rugót megfelelően tekertük fel, akkor az elindul és addig fog menni, amíg a rugó engedi azt. Ezek többsége általában 20-35 centiméter hosszú, minél nagyobb, annál több idő telik el két felhúzás között. Fontos azonban megemlíteni azt is, hogy nem minden mechanikus kivitel működése ugyanolyan. Nem árt tehát figyelmet szentelni a részletekre és a minőségre egyaránt.  

Előnyei, hogy nem kell hozzájuk elem, folyamatos másodpercmutatásra képes, ráadásul szinte lelkük van, hiszen igazi mérnöki munka van mögöttük. Hátrányuk azonban, hogy rendszeresen fel kell őket húzni, nagyon érzékenyek és nem utolsó sorban nem túl pontosak.  

Automata karórák 

Ezek szerkezete hasonlít az előzőhöz, viszont a tekerés helyett a máshonnan szerzik az energiát. A rotor beindításához az ember karjának vagy csuklójának mozgására van szükség. Ahhoz, hogy elinduljanak és mozgásban is legyenek, elegendő folyamatosan sétálni vagy egyéb mozgást végezni.  

Előnyük, hogy nem kell hozzájuk elem, nem kell minden nap felhúzni őket, ráadásul a másodpercmutató mozgása is rendkívül könnyed. Hátránya, hogy óvatosan kell velük bánni, kevésbé pontosak és persze drágábbak is.  

Kvarc karórák 

Ha valaki nem kívánja magát korlátozni és mechanikus darabot választani, akkor a legjobb megoldás egy kvarc kiegészítő. Ebben az esetben szükség van egy elemre, ami működésre bírja az órát. Az előnyük, hogy ezek a legpontosabbak, nem kell rájuk nagyon vigyázni sem, hiszen rendkívül ellenállóak és általában olcsóbbak is, mint a többi. Hátrányuk azonban, hogy nem annyira jellegzetes a kinézetük, mint a másik két változaté.  

Összegezve 

A karóra típusok között háromfajtát találhatunk meg. A mechanikus órát nekünk kell felhúzni, ráadásul jóval drágább is, mint például egy kvarc modell. Utóbbi ára kedvezőbb, ám nem túl stílusos, így hiányzik belőlük a jellem és a romantika.