//A karórák története

A karórák története

A karóra manapság már a mindennapi életünk részévé vált kiegészítő, szinte már elképzelhetetlen az élet nélküle. Korábban az emberek még zsebórát hordtak magukkal, amiből mindig tudták, hogy mennyi is az idő. Egy ideig eszükbe sem jutott mindezt a karjukon viselni, hiszen az első darabokat az 1900-as évek elején találták fel. De vajon mi a karórák története? Cikkünkben részletesen bemutatjuk ezeknek az eszközöknek a múltját.  

A karórák története 

Az első szerkezetet még az 1200-as években fejlesztették ki, az első órákat pedig csak az 18. században gyártották le. A karórák története azonban nem ilyen régi, hiszen a prototípus 1904-ben jelent meg. Kezdetben az összes kiegészítő drágának számított, így nem csoda, hogy az embereknek eszükben sem volt a kezükön viselni. Mindemellett ráadásul a többségük igencsak kényes volt, hiszen vékony üveggel és rendszerint valamilyen finom munkával készítették el. A csuklón hordva pedig könnyen sérülhetett vagy akár el is törhetett, így nem lett volna értelme már korábban feltalálni a karórát.  

Minek köszönhető az első eszköz? 

Az első óraműhely Louise Cartier nevéhez fűződik, aki 1847-ben építette meg azt. A neve azóta szinte mindenki számára ismeretes, hiszen azóta számos ékszert gyártottak már. Abban az időben ezeket a kiegészítőket még a mellényzsebben vitték magukkal mindenhova és lehet, hogy így is maradt volna, ám mégis másként alakult. Az első eszköz a Wright testvéreknek köszönhető, hiszen az idő mérése már előtte is fontos volt a repülés világában, mielőtt ők megalkották volna az első gépet. Amíg csak léggömbökkel emelkedtük a levegőbe, addig elegendő volt egy zsebóra is, ezt követően azonban szükség volt egy pontosabb darabra.  

A megrendelők azonban nem a Wright fivérek voltak, hanem Cartier egyik régebbi barátja, akit zavart, hogy repülés közben a zsebben kell kotorásznia. Ennek hatására egyre többen kezdtek el karórát viselni, majd pedig divattá is vált ezeknek az eszközöknek a hordása. Éppen ennek köszönhető, hogy 1905-ben megalakult az első Rolex Watch Company, ami után már az ázsiai készítők is munkába álltak.  

Az első világháború utáni időszak 

A nehézséget az okozta, hogy a Cartier és a Rolex gyártó termékeinek az ára nem volt túl kedvező. A fronton azonban nagy szükség volt rájuk. Az áttörés pont ennek volt köszönhető, hiszen az olcsó zsebórákat a sereg karórákra cserélte, a brit uralkodó kérésére, ám még ezek is drágább változatok voltak.  

Manapság azonban a kiegészítő szinte bárki számára elérhető kellék, hiszen számos színben és kialakításban szerezhetünk be egyedi darabokat. A strapabíró és erős, mégis olcsóbb órák iránti kereslet azonban folyamatosan növekszik, így a gyártók nem véletlenül rukkolnak elő újabb modellekkel.  

Összegezve 

A karórák története egészen az 1900-as évekig nyúlik vissza. Az első hasonló szerkezet még a század elején jelent meg, azóta azonban számos változáson ment át. Manapság többféle színben és kivitelben szerezhetünk be egyedi eszközöket.